linktext4.JPG (7505 bytes)

Fripistol

Inom föreningen är B-G Karlsson ansvarig för fripistolskyttet.

  
Vad är fripistol?

En av Sveriges och världens bästa luft- och fripistolskyttar med en fantastisk samling medaljer från EM, VM och OS är Ragnar Skanåker. Han sade en gång att "för att bli bra måste man träna ihärdigt. Då hösten kommer låser jag in mig i källaren och tränar. När jag står i tomhylsor till knäna är det vår". Det är därför Ragnar har så många medaljer.

Skytte i fripistol går till på följande sätt: Ett obegränsat antal provskott får skjutas och 60 tävlingsskott (sex 10-skottsserier) mot internationell precisionstavla på 50 meters avstånd. Vapnet skall hållas med en hand. Provskotten skall skjutas före tävlingsserierna.

Det vapen som används är en pistol i kaliber .22 med en betydligt längre pipa än andra vapen. Pipans längd är av stor betydelse då den sk. visirlinjen blir längre. Visirlinjen är den linje som går mellan sikte och korn och ju längre den är, desto större precision kan uppnås. Avtrycksmotståndet får väljas fritt av skyttarna, men det är vanligen från 20 gram och högre. De flesta fripistoler är enkelskottsvapen, dvs. de kan bara laddas med ett skott i taget enligt reglerna. Fast vapen med magasin får också användas, men då får magasinet endast fyllas med ett skott i taget.

Se Svenska Skyttesportförbundets video om Fripistol

   

  

Maila webmaster