linktext4.JPG (7505 bytes)

Luftpistol

Inom föreningen är Sara Nordgren ansvarig för luftpistolskyttet.

  
Vad är luftpistol?

Då man tävlar i luftpistol får man skjuta obegränsat antal provskott. Tävlingen omfattar sedan antingen 60 skott på 1 timme och 45 minuter (herrar och herrjuniorer äldre) eller 40 skott på 1 timme och 15 minuter (damer, damjuniorer, herrjuniorer yngre och veteraner). Målet är en 10 ringad internationell luftpistoltavla på 10 meters avstånd och man skjuter alltid inomhus. Endast luft- eller kolsyrepistoler i kaliber 4,5 mm får användas.

Att skjuta luftpistol är ett utmärkt sätt att starta sin skyttekarriär. Luftpistolen är enkel att handha. Barn och ungdom får dessutom skjuta sittande med ett stöd under luftpistolen.

Under de senaste åren har det tillkommit ett par nya grenar i luftskyttet för att korta tävlingstiderna. Även snabbskytte finns numer för luftpistol som då laddas med fem skott.
Vidare finns också standardluftpistol som omfattar sex 20-sekunders och sex 10-sekunders serier som vardera skjuts som femskottsserier mot en tavla.
I falling target används fallmål som du säkert känner igen från skidskytte där den svarta pricken försvinner vid träff. Tävlingar omfattar tioskottsserier och har formen av utslagstävlingar där en skytt tävlar mot en annan.

Mer att läsa om luftpistol finns på Svenska Pistolskytteförbundets hemsida

Videoklipp från ISSF Word Cup Athens 2004   

 

  

Maila webmaster